There are no translations available.

PA (POLIAMID)


Charakterystyka

 

 

Poliamidy (uwzględniając technologię produkcji, dostępne typy i rodzaje oraz modyfikacje), stanowią jedne z najliczniejszych tworzyw o właściwościach  konstrukcyjnych.

 

Te najważniejsze z nich to: PA6, PA4.6, PA66, PA11 i PA12. Płyty wykonane z tego materiału cechuje wyjątkowo duża wytrzymałość mechaniczna, sztywność, twardość i odporność na uderzenia. Materiał ten posiada również doskonałe właściwości ślizgowe oraz trudnościeralne.

 


Płyty wykonane z PA cechuje:


  • Wysoka odporność cieplna w zakresie od -60º C do +150º C.
  • Najniższa spośród poliamidów gęstość tj. 1,05 g/cm3 oraz bardzo dobre właściwości dielektryczne.
  • Niezwykle wysoka odporność chemiczna, zwłaszcza na działanie rozpuszczalników organicznych oraz olejów, paliw, płynów hydraulicznych, tłuszczów, smarów oraz rozcieńczalników.
  • Niezwykle wysoka odporność mechaniczna, sztywność i twardość.
  • Najniższa absorpcja wilgoci spośród wszystkich poliamidów.
  • Duża wytrzymałość na zmęczenie mechaniczne.
  • Doskonałe właściwości ślizgowe i wysoka odporność na ścieranie.
  • Dobra obrabialność tj. (frezowanie, wiercenie, toczenie).
  • Szczególnie wysoka odporność na powstawanie pęknięć naprężeniowych.
  • Doskonała stabilność wymiarów wykonywanych półproduktów.
  • Bardzo wysoka wytrzymałość zmęczeniowa przy obciążeniach zmiennych występujących z dużą częstotliwością.
  • Niezwykle wysoka udarność nawet w temperaturach poniżej -50°C.
  • Tworzywo spełnia wymagania EU dotyczące kontaktu z żywnością.

 


Dzięki swoim niezwykłym właściwościom materiał ten znajduje bardzo szerokie zastosowanie właściwie we wszystkich dziedzinach przemysłu. Podstawowe kolory produkowanych płyt to naturalny i czarny. Płyty są produkowane w grubościach od 0,5 mm. do 125 mm. w zależności od rodzaju poliamidu (PA).

 

 

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej. Czytaj więcej.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.